ARTICOLE TEMATICE

Comisia Europeana solicita Romaniei sa transpuna integral Directiva UE privind eficienta energetica

29 apr, 15:25 | Agerpres

Comisia Europeana a trimis, miercuri, avize motivate catre cinci state membre (Austria, Croatia, Irlanda, Letonia si Romania) prin care solicita acestora sa asigure transpunerea integrala a Directivei privind eficienta energetica in legislatia nationala, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.

In cazul in care statele membre in cauza nu indeplinesc aceasta obligatie legala in termen de doua luni, Comisia ar putea lua decizia de a le trimite in fata Curtii de Justitie a UE si de a solicita sanctiuni financiare, scrie Agerpres.

Directiva privind eficienta energetica, care a fost adoptata in 2012, prevede un set de masuri obligatorii pentru ca UE sa isi atinga obiectivul referitor la reducerea cu 20% a consumului de energie pana in 2020.

In temeiul directivei, statele membre ar trebui sa renoveze 3% din suprafata totala a cladirilor publice. De asemenea, companiile energetice care intra sub incidenta directivei ar trebui sa realizeze un obiectiv cumulativ de economisire a energiei la utilizatorii finali pana in 2020. Acest obiectiv ar trebui sa fie cel putin echivalent cu realizarea de economii noi, in fiecare an, incepand din 2014 pana in 2020, de 1,5% din vanzarile anuale de energie la consumatorii finali. Toate intreprinderile mari vor fi obligate sa se supuna unui audit energetic care ar trebui sa înceapa in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a directivei.

Pentru a ajuta clientii sa economiseasca energie, furnizorii ar fi trebuit sa se asigure, pana la 1 ianuarie 2015, ca informatiile de facturare sunt corecte si se bazeaza pe consumul real. Directiva trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la 5 iunie 2014.

In cursul celui de-al doilea semestru din 2014, Comisia a lansat proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor pentru netranspunerea Directivei privind eficienta energetica impotriva a 27 de state membre ale UE (toate statele membre, cu exceptia Maltei). In noiembrie 2014, Comisia a trimis un aviz motivat Bulgariei si Ungariei. In februarie 2015, au fost trimise avize motivate Greciei si Portugaliei. In martie 2015, Comisia a decis sa trimita Ungaria in fata Curtii de Justitie pentru sanctiuni financiare, deoarece nu a fost adoptata nici o masura de transpunere. Comisia continua sa monitorizeze punerea in aplicare a directivei si sa abordeze orice deficiente in urmatoarele cicluri de constatare a neindeplinirii obligatiilor.